Brilmode • Contactlenzen • Oogmeting

Laatst geüpdate op 24 juni 2022

Wat is staar?

Staar is een vertroebeling van de lens die het licht dat het oog binnenkomt, focust op het netvlies. Deze vertroebeling kan een verminderd gezichtsvermogen veroorzaken en uiteindelijk tot blindheid leiden als het niet wordt behandeld.
voorbeeld van staar

Staar is wereldwijd de grootste oorzaak van vermijdbare blindheid. Er bestaat geen medische behandeling om de ontwikkeling of progressie van cataract te voorkomen. Een staaroperatie, waarbij de troebele lens wordt verwijderd en een nieuwe heldere lens wordt geïmplanteerd, is de enige behandeling van staar. Een staaroperatie is de meest effectieve en meest voorkomende ingreep in de geneeskunde. Deze operatie heeft in het algemeen een hoog slagingspercentage wanneer de ingreep in de juiste omstandigheden wordt uitgevoerd.

Staar ontwikkelt zich vaak langzaam met een geleidelijke achteruitgang van het gezichtsvermogen die niet kan worden gecorrigeerd met een bril. Veel voorkomende klachten zijn wazig zien, moeite met lezen bij weinig licht, slecht zien ’s nachts, schitteringen en halo’s rond lampen, en soms dubbelzien. Andere tekenen zijn frequente veranderingen in de sterkte van de bril en een nieuw vermogen om zonder leesbril te lezen bij patiënten ouder dan 55.

Er zijn verschillende soorten staar;
 • Leeftijd (ouderdomsstaar)
 • Aangeboren staar bij pasgeborenen of jonge kinderen.
 • Als gevolg van medicijngebruik.
 • Chronisch gebruik van corticosteroïden.
 • Bij stofwisselingsziekten zoals diabetes.
 • Na een trauma of bestraling.
 • Bij andere oogheelkundige aandoeningen zoals glaucoom of na een andere oogoperatie.

Om een mogelijke diagnose staar te stellen kunnen wij verschillende onderzoeken bij u uitvoeren:
 • Objectieve en/of subjectieve oogmeting.
 • Visusmeting met eigen bril.
 • Oogdrukmeting.
 • Spleetlamponderzoek.

Mochten wij twijfels hebben bij de resultaten dan sturen wij u door naar een oogarts (via de huisarts) met de gevonden resultaten.

Heeft u vragen over staar of twijfels of u zelf staar begint te krijgen? Kom dan vrijblijvend langs en dan kijken wij wat wij voor u kunnen doen.

Kom langs!

Bent u op zoek naar een nieuw montuur of een zonnebril? Kom dan eens langs in de Gen. Cronjéstraat 15, Haarlem. Bij ons vindt u de mooiste brillen en zonnebrillen voor een nieuwe ‘look’, van huismerk tot betaalbare merkmonturen.

Kinderbril red jongen glad haar wit

Gerelateerde berichten

Morel brillen

Morel brillen

Het verhaal van Morel komt uit een familie die al vier generaties lang brillen maakt. Elke generatie leerde van de vorige en voegde er een eigen ondernemersvisie aan toe.

ZEN Barcelona

ZEN Barcelona

ZEN Barcelona is geboren in Barcelona en de stad zit in zijn DNA. Voor ZEN is Barcelona een stad vol contrasten in perfecte balans. Een stad met historische gebouwen en avant-garde architectuur, waar wetenschap zich mengt met het goede leven, de zon en de heerlijke keuken. Barcelona is een dynamische stad die al de vormen en kleuren van ZEN inspireert.

Wat is fixatie disparatie?

Wat is fixatie disparatie?

Bij deze visuele disfunctie, die veroorzaakt wordt omdat de ogen niet goed samenwerken, nemen de hersenen de twee beelden van de ogen niet correct als een beeld waar.