Selecteer pagina

Laatst geüpdate op 24 juni 2022

Wat is staar?

Staar is een vertroebeling van de lens die het licht dat het oog binnenkomt, focust op het netvlies. Deze vertroebeling kan een verminderd gezichtsvermogen veroorzaken en uiteindelijk tot blindheid leiden als het niet wordt behandeld.
voorbeeld van staar

Staar is wereldwijd de grootste oorzaak van vermijdbare blindheid. Er bestaat geen medische behandeling om de ontwikkeling of progressie van cataract te voorkomen. Een staaroperatie, waarbij de troebele lens wordt verwijderd en een nieuwe heldere lens wordt geïmplanteerd, is de enige behandeling van staar. Een staaroperatie is de meest effectieve en meest voorkomende ingreep in de geneeskunde. Deze operatie heeft in het algemeen een hoog slagingspercentage wanneer de ingreep in de juiste omstandigheden wordt uitgevoerd.

Staar ontwikkelt zich vaak langzaam met een geleidelijke achteruitgang van het gezichtsvermogen die niet kan worden gecorrigeerd met een bril. Veel voorkomende klachten zijn wazig zien, moeite met lezen bij weinig licht, slecht zien ‘s nachts, schitteringen en halo’s rond lampen, en soms dubbelzien. Andere tekenen zijn frequente veranderingen in de sterkte van de bril en een nieuw vermogen om zonder leesbril te lezen bij patiënten ouder dan 55.

Er zijn verschillende soorten staar;
 • Leeftijd (ouderdomsstaar)
 • Aangeboren staar bij pasgeborenen of jonge kinderen.
 • Als gevolg van medicijngebruik.
 • Chronisch gebruik van corticosteroïden.
 • Bij stofwisselingsziekten zoals diabetes.
 • Na een trauma of bestraling.
 • Bij andere oogheelkundige aandoeningen zoals glaucoom of na een andere oogoperatie.

Om een mogelijke diagnose staar te stellen kunnen wij verschillende onderzoeken bij u uitvoeren:
 • Objectieve en/of subjectieve oogmeting.
 • Visusmeting met eigen bril.
 • Oogdrukmeting.
 • Spleetlamponderzoek.

Mochten wij twijfels hebben bij de resultaten dan sturen wij u door naar een oogarts (via de huisarts) met de gevonden resultaten.

Heeft u vragen over staar of twijfels of u zelf staar begint te krijgen? Kom dan vrijblijvend langs en dan kijken wij wat wij voor u kunnen doen.

Kom langs!

Bent u op zoek naar een nieuw montuur of een zonnebril? Kom dan eens langs in de Gen. Cronjéstraat 15, Haarlem. Bij ons vindt u de mooiste brillen en zonnebrillen voor een nieuwe “look”, van huismerk tot betaalbare merkmonturen.

Kinderbril red jongen glad haar wit

Gerelateerde berichten

Oogzorg

Oogzorg

Oogzorg is meer dan alleen het verkopen van een bril of contactlenzen. Daarom wordt er voor u ruim de tijd genomen voor een uitgebreide meting en briladvies.

Voordat we beginnen te meten, willen we eerst iets weten over de voorgeschiedenis op het gebied van uw ogen en het zien. Zo informeren wij o.a. naar ziektes, operaties of medicijngebruik dat invloed kan hebben op uw ogen.

Wat is glaucoom?

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan.
De oorzaak is waarschijnlijk een slechte doorbloeding van de oogzenuw. Vaak – maar niet altijd – is er een relatie met een te hoge oogdruk.