Selecteer pagina

Laatst geĆ¼pdate op 24 juni 2022

Wat is staar?

Staar is een vertroebeling van de lens die het licht dat het oog binnenkomt, focust op het netvlies. Deze vertroebeling kan een verminderd gezichtsvermogen veroorzaken en uiteindelijk tot blindheid leiden als het niet wordt behandeld.
voorbeeld van staar

Staar is wereldwijd de grootste oorzaak van vermijdbare blindheid. Er bestaat geen medische behandeling om de ontwikkeling of progressie van cataract te voorkomen. Een staaroperatie, waarbij de troebele lens wordt verwijderd en een nieuwe heldere lens wordt geĆÆmplanteerd, is de enige behandeling van staar. Een staaroperatie is de meest effectieve en meest voorkomende ingreep in de geneeskunde. Deze operatie heeft in het algemeen een hoog slagingspercentage wanneer de ingreep in de juiste omstandigheden wordt uitgevoerd.

Staar ontwikkelt zich vaak langzaam met een geleidelijke achteruitgang van het gezichtsvermogen die niet kan worden gecorrigeerd met een bril. Veel voorkomende klachten zijn wazig zien, moeite met lezen bij weinig licht, slecht zien ’s nachts, schitteringen en halo’s rond lampen, en soms dubbelzien. Andere tekenen zijn frequente veranderingen in de sterkte van de bril en een nieuw vermogen om zonder leesbril te lezen bij patiĆ«nten ouder dan 55.

Er zijn verschillende soorten staar;
 • Leeftijd (ouderdomsstaar)
 • Aangeboren staar bij pasgeborenen of jonge kinderen.
 • Als gevolg van medicijngebruik.
 • Chronisch gebruik van corticosteroĆÆden.
 • Bij stofwisselingsziekten zoals diabetes.
 • Na een trauma of bestraling.
 • Bij andere oogheelkundige aandoeningen zoals glaucoom of na een andere oogoperatie.

Om een mogelijke diagnose staar te stellen kunnen wij verschillende onderzoeken bij u uitvoeren:
 • Objectieve en/of subjectieve oogmeting.
 • Visusmeting met eigen bril.
 • Oogdrukmeting.
 • Spleetlamponderzoek.

Mochten wij twijfels hebben bij de resultaten dan sturen wij u door naar een oogarts (via de huisarts) met de gevonden resultaten.

Heeft u vragen over staar of twijfels of u zelf staar begint te krijgen? Kom dan vrijblijvend langs en dan kijken wij wat wij voor u kunnen doen.

Kom langs!

Bent u op zoek naar een nieuw montuur of een zonnebril? Kom dan eens langs in de Gen. CronjĆ©straat 15, Haarlem. Bij ons vindt u de mooiste brillen en zonnebrillen voor een nieuwe ‘look’, van huismerk tot betaalbare merkmonturen.

Kinderbril red jongen glad haar wit

Gerelateerde berichten

Kinderbrillen

Kinderbrillen

Ook voor kinderbrillen bent u bij ons aan het juiste adres. Het design van de brillen is bepalend voor uw keuze, maar ook de pasvorm en de kwaliteit is van groot belang. Wij zorgen voor een goed advies en begeleiden u en uw kind van A tot Z. Zo is optimaal comfort in combinatie met een trendy uitstraling gegarandeerd. Uw zoon of dochter zal de bril met trots gaan dragen!

Oogmeting

Oogmeting

Een oogmeting is het meten van de benodigde brilsterkte. Oogmetingen en andere evaluaties worden uitgevoerd door een gediplomeerd opticien. De oogmeting is altijd gratis als u een montuur, glazen of contactlenzen aanschaft. Onze Senior opticien (MBO Optometrist) heeft al meer dan 40 jaar ervaring.

Monkeyglasses

Monkeyglasses

De bouwstenen voor het Monkey glasses DNA werden in 2009 gelegd, sindsdien is hun ontwerp filosofie ā€œer goed uitzien terwijl je goed doetā€. Monkeyglasses hebben een Scandinavische uitstraling en onze brillen zijn ontworpen voor de bewuste consument en bieden een duurzame keuze voor de grote groep mensen die een bril en zonnebril nodig heeft.