Brilmode • Contactlenzen • Oogmeting

Laatst geüpdate op 18 januari 2023

Oogmeting

Een oogmeting is het meten van de benodigde brilsterkte. Oogmetingen en andere evaluaties worden uitgevoerd door een gediplomeerd opticien. De oogmeting is altijd gratis als u een montuur, glazen of contactlenzen aanschaft. Onze Senior opticien (MBO Optometrist) heeft al meer dan 40 jaar ervaring.
Gratis oogmeting in Haarlem bij Van der Geest Optiek

Oogmeting Haarlem

Een oogmeting is een onderzoek waarbij de gezichtsscherpte en de staat van het oog worden gemeten. Op basis van de meetresultaten kunnen brillenglazen worden gemaakt. Indien de gegevens van de oude bril bekend zijn, kunnen deze als uitgangspunt worden gebruikt, waardoor de meting veel sneller kan verlopen. De meting wordt gedaan met behulp van verschillende instrumenten, refractor of een pasbril. De meting kan worden uitgevoerd door een oogarts, een optometrist of een opticien. Het doel van een oogmeting is om te bepalen of er problemen zijn met het gezichtsvermogen en of er een correctie nodig is, zoals een bril of contactlenzen.

Welke tests voeren wij uit?

  • Kijkprobleem vaststellen – Anamnese gesprek om te onderzoeken welke klachten u ervaart.
  • Objectieve oogmeting – Automatische oogmeting binnen een minuut.
  • Oogdrukmeting – Het meten van de oogdruk om glaucoom uit te sluiten. Bij twijfels sturen wij u door naar een oogarts.
  • Gezichtsscherpte vaststellen – Visusbepaling om te zien hoeveel procent u ziet.
  • Subjectieve oogmeting – Grondige oogmeting om de sterkte op te meten.
  • Binoculaire testen – Samenwerking tussen de ogen testen.
  • Leessterkte – Indien nodig wordt deze ook vastgesteld.

Welke instrumenten gebruiken wij?

In de optiekbranch wordt onder een refractor verstaan een optisch instrument waarmee de ooglenssterkte kan worden gemeten, bijvoorbeeld ten behoeve van een brilrecept. Hierbij wordt de benodigde correctie bepaald: de sferische sterkte in dioptrie en de asrichting voor de eventuele cilindrische correctie voor astigmatisme (Astigmatisme wordt ook wel cilinderafwijking genoemd) en de eventuele extra sterkte van het leesgedeelte (de zogenaamde leesadditie). Glazen met een leesgedeelte zijn multifocaal.

Er zijn in beginsel drie meetmethodes, die met een foropter (handbediende refractor), met een pasbril en die met een autorefractor.

Foropter

Een foropter is een type apparaat dat wordt gebruikt om oogmetingen uit te voeren. Het is een soort optometrie-apparaat dat wordt gebruikt om de gezichtsscherpte te meten en de staat van het oog te beoordelen. Een foropter bestaat uit een aantal lenzen die kunnen worden aangepast om de gezichtsscherpte te testen. Bij een handbediende refractor spreekt men van een subjectieve oogmeting.

Autorefractor

Een autorefractor is een soort automatische refractie-apparaat dat wordt gebruikt om de sterkte van de ogen te bepalen zonder dat daarvoor een subjectieve inschatting van de patiënt nodig is. Dit wordt gedaan door middel van een computergestuurde analyse van het licht dat door het oog wordt gereflecteerd.

Bij een autorefractor spreekt men wel van een objectieve oogmeting, omdat de cliënt zelf geen invloed heeft op het resultaat. De autorefractor wordt soms gebruikt voor een eerste oriënterende meting, om als uitgangspunt te dienen voor de meting met de foropter.

Factoren die spelen

Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat de uitslagen van de metingen anders uitvallen:

  • Gedurende dag verschillende visuele prestaties van je ogen.
  • Hormoon- en suikerspiegels is ons bloed bepalen ons gezichtsvermogen.
  • Contactlensdragers moeten 24 uur voor de meting hun bril dragen in plaats van contactlenzen. Dit kan namelijk ook invloed hebben.

Contact

Bij Van der Geest Optiek bent u in goede handen. Onze Senior opticien (MBO Optometrist) heeft al meer dan 40 jaar ervaring in het vak.

Neem vrijblijvend contact op met ons om een oogmeting in Haarlem in te plannen. De oogmeting is altijd gratis als u een montuur, glazen of contactlenzen aanschaft. Maak een afspraak via onze contactpagina of bel 0235254131.

Kom langs!

Bent u op zoek naar een nieuw montuur of een zonnebril? Kom dan eens langs in de Gen. Cronjéstraat 15, Haarlem. Bij ons vindt u de mooiste brillen en zonnebrillen voor een nieuwe ‘look’, van huismerk tot betaalbare merkmonturen.

Kinderbril red jongen glad haar wit

Gerelateerde berichten

Morel brillen

Morel brillen

Het verhaal van Morel komt uit een familie die al vier generaties lang brillen maakt. Elke generatie leerde van de vorige en voegde er een eigen ondernemersvisie aan toe.

ZEN Barcelona

ZEN Barcelona

ZEN Barcelona is geboren in Barcelona en de stad zit in zijn DNA. Voor ZEN is Barcelona een stad vol contrasten in perfecte balans. Een stad met historische gebouwen en avant-garde architectuur, waar wetenschap zich mengt met het goede leven, de zon en de heerlijke keuken. Barcelona is een dynamische stad die al de vormen en kleuren van ZEN inspireert.

Wat is fixatie disparatie?

Wat is fixatie disparatie?

Bij deze visuele disfunctie, die veroorzaakt wordt omdat de ogen niet goed samenwerken, nemen de hersenen de twee beelden van de ogen niet correct als een beeld waar.