Brilmode • Contactlenzen • Oogmeting

Laatst geüpdate op 7 maart 2023

Wat is fixatie disparatie?

Bij deze visuele disfunctie, die veroorzaakt wordt omdat de ogen niet goed samenwerken, nemen de hersenen de twee beelden van de ogen niet correct als een beeld waar.
pola testen - fixatie disparatie - opticien in Haarlem

Een veelvoorkomende disfunctie die wordt veroorzaakt door een onjuiste oogsamenwerking is fixatie disparatie. Als je ergens naar kijkt moeten beide ogen naar hetzelfde punt kijken. Wanneer dit niet goed gebeurt, fixeer je (kijken) disparaat (niet goed).

Bij Fixatie disparatie is er sprake van een afwijkend binoculair zicht. Er is wel sprake van een enkelbeeld maar dit is smal en klein. En het kost het menselijk lichaam heel veel energie om dit enkelbeeld comfortabel te maken. Omdat de beelden elkaar niet goed overlappen, ervaart men als ze gaan bewegen een onrustig en beperkt zijdelings zicht. Dit kan wazig zicht of onrustig gedrag veroorzaken. Bij dit visueel probleem kunnen enkele klachten en stoornissen gepaard gaan, namelijk:

  • Omdraaien van cijfers, letters of woorden
  • Moeilijkheden met begrijpend lezen
  • Overslaan van letters of woorden
  • Hoofdpijn, vermoeidheid, nek- en/of rugklachten
  • Branderige, jeukende of tranende ogen bij visuele inspanning
  • Coördinatieproblemen (oog-hand)

Bij constatering van één of meer van de hierboven genoemde klachten is het zinvol om eens een oogmeting bij Van der Geest Optiek te laten doen. Er zal worden gekeken of de klachten kunnen worden opgelost met een bril. Verschillende testen zullen worden uitgevoerd om de oogsamenwerking te testen. Desnoods worden prisma’s in de bril ingeslepen om de ogen te helpen één beeld te krijgen.

Kind met dyslexie of fixatie disparatie?

Fixatie disparatie kan voorkomen in combinatie met dyslexie. Een kind met fixatie disparatie heeft namelijk vaak verschijnselen die horen bij dyslexie. Kinderen met dyslexie hebben bijvoorbeeld meer moeite met lezen, spellen en schrijven dan niet-dyslectische kinderen van dezelfde leeftijd en hetzelfde intelligentieniveau. 

Fixatie disparatie wordt minder snel herkend omdat een kind wel scherp zicht heeft maar in het perifere gezichtsveld een vervormd beeld waarneemt. Hierdoor is het functionele gezichtsveld klein en smal. Wanneer de corresponderende netvliescellen niet goed met elkaar samenwerken kunnen teksten ook bewegen, ook bekend  als “dansende letters”. Kinderen die dit visueel probleem hebben kunnen met de hulp van een fixatie disparatie oogspecialist de juiste oogbalans behalen.

Als er een afwijking wordt geconstateerd wordt er, indien er klachten zijn, een bril (met prisma’s) geadviseerd. Indien nodig wordt er doorverwezen naar een orthoptist of oogarts. Als na onderzoek blijkt dat er geen oogafwijking is, kunt het beste contact opnemen met de huisarts omtrent dyslexie.

Heeft u vragen over fixatie disparatie? Kom dan vrijblijvend langs en dan kijken wij wat wij voor u (of uw kind) kunnen doen. Wij kunnen ook een verwijsbrief met bevindingen samenstellen om aan de huisarts of oogarts mee te geven.

Kom langs!

Bent u op zoek naar een nieuw montuur of een zonnebril? Kom dan eens langs in de Gen. Cronjéstraat 15, Haarlem. Bij ons vindt u de mooiste brillen en zonnebrillen voor een nieuwe ‘look’, van huismerk tot betaalbare merkmonturen.

Kinderbril red jongen glad haar wit

Gerelateerde berichten

Morel brillen

Morel brillen

Het verhaal van Morel komt uit een familie die al vier generaties lang brillen maakt. Elke generatie leerde van de vorige en voegde er een eigen ondernemersvisie aan toe.

ZEN Barcelona

ZEN Barcelona

ZEN Barcelona is geboren in Barcelona en de stad zit in zijn DNA. Voor ZEN is Barcelona een stad vol contrasten in perfecte balans. Een stad met historische gebouwen en avant-garde architectuur, waar wetenschap zich mengt met het goede leven, de zon en de heerlijke keuken. Barcelona is een dynamische stad die al de vormen en kleuren van ZEN inspireert.

Sportbrillen

Sportbrillen

Tijdens het sporten is het belangrijk dat u maximaal scherp zicht hebt. Dat kan bijvoorbeeld door het dragen van contactlenzen, maar een andere optie zou het dragen van een sportbril zijn.